NieuwsHofpleintrein arriveert bij Stoom Stichting Nederland
Het is Stichting Hofpleintrein gelukt om na 75 jaar de wagen terug naar Rotterdam te brengen!

In Klostermansfeld (Duitsland), 585 kilometer vanaf Rotterdam stond tot 20 juni 2019 een origineel rijtuig van de Zuid-Hollandse Elektrische Spoorweg Maatschappij (ZHESM). Deze wagen gebouwd in 1914, heeft tot ca. 1944 intensief over de Hofbogen gependeld tussen Rotterdam Hofplein, Den Haag, Scheveningen en Wassenaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het rijtuig naar Duitsland afgevoerd, waarna deze niet meer teruggekomen. De wagen werd als verloren beschouwd, totdat deze toevallig werd gespot door een oplettende treinliefhebber die hem vele jaren later tegenkwam op een rangeerterrein in voormalig Oost-Duitsland.

De stichting heeft dit rijtuig op 21 juni 2019 naar Rotterdam teruggebracht en zal het met hulp van vrijwilligers en scholieren gaan restaureren om het vervolgens met een nieuwe functie weer op het dak van de Hofbogen plaatsen. Hiermee komt een mooi stukje vooroorlogs Rotterdam weer terug op zijn oorspronkelijke plek.

Originele interieur 2e klasse, rijtuig ZHESM-Hofpleinlijn.

Op 4 juni 2019 zijn de samenwerkingsovereenkomsten getekend met de Stoom Stichting Nederland en LMC Voortgezet Onderwijs. Dit betekent een fijne stallingplek voor de wagen én een groep enthousiaste leraren en leerlingen die gaan meehelpen aan de restauratie!

Hofpleintrein.nl