Nieuwsoververhitting door lek stoomlok

Op 26 juni 2019 is met de 01 1075 een rit gereden van Mönchengladbach naar Emden en terug. Op de heenweg is tussen Recklinghausen en Münster een oververhitterelement lek geraakt. Het gevolg is dat de onderdruk in de rookkast verstoord raakte en de ketel een verminderde stoomopbrengst maakte.

Ondanks dit defect en met hulp van de achterop lopende e-loc, kon de rit naar tevredenheid worden voltooid. De vertraging van de terugreis was dan ook niet te wijten aan dit defect, maar aan krapte in de dienstregeling.

Volgend weekend zal in Köln Nippes het defect verhelpen, zodat we 7 juli weer kunnen rijden van Köln naar Altenbeken en terug. We zijn hierbij echter ook afhankelijk van de zogenaamde “waldbrandstufe”. Bij grote warmte en droogte kan dit nadelig uitpakken voor kolen gestookte stoomlocomotieven.